We werden uitgenodigd om deel te nemen aan een rondetafelgesprek en een lezing te geven op 1 september. Op 1 en 3 september hadden we ook een stand met onze fiets-wattmeter.

Energieronde met minister Philippe Henry

Met minister Henry delen we alvast hetzelfde drieluik: sufficiëntie, efficiëntie

en hernieuwbare energie. Maar wij benadrukken dan toch het liefst het collectieve aspect van deze doelstellingen. Sufficiëntie hangt niet alleen af van individuele keuzes, maar ook en vooral van collectieve keuze’s en het bestaan van een gemeenschappelijke infrastructuur die dat mogelijk en wenselijk maakt.

Deens onderzoek toonde aan dat men in Kopenhagen niet alleen de fiets neemt louter voor het plezier of omdat het ‘milieuvriendelijk’ is, maar ook omdat het gewoonweg efficiënter is. Als mensen zien dat duurzame opties praktischer en effectiever zijn in hun dagelijks leven, wordt de acceptatie en implementatie ervan waarschijnlijk groter.

Onze lezing over hernieuwbare energie en efficiëntie

Voor de ruim dertig deelnemers werd het duidelijk dat 100% hernieuwbare energie in Wallonië tegen 2050 mogelijk is mits het nemen van sterke politieke beslissingen. Uit de veelvuldige vragen en opmerkingen bleek dat onze lezing heel interactief was. Maar de veelvuldige onderbrekingen zorgden er ook voor dat de opname gemaakt door MaTélé jammer genoeg niet kon worden bewerkt.

De stand negaWatt Belgium

Onze stand maakte deel uit van een gedeelde “energie-mobiliteit-woning” stand. Blikvanger was onze fiets-wattmeter (met dank aan Yellow Events voor het lenen van de fiets!). Honderden deelnemers hebben zich tijdens het weekend kunnen uitleven.

Deze stand gaf aanleiding tot veel kwaliteitsvolle en zeer betrokken discussies. Het zette meteen ons project en onze aanpak goed in de kijker.