Climate Express organiseerde voor de derde keer van 5 tot 8 oktober een vierdaagse fietstocht van Poperinge naar Antwerpen om de urgentie van een effectief én sociaal rechtvaardig klimaatbeleid onder de aandacht te brengen. Tegelijk will deze actie de fiets als klimaatvriendelijk vervoersmiddel promoten. Het sprak ook steun uit voor de rechtszaak van Klimaatzaak, die ondertussen heel succesvol is afgerond. Klimaatactivisten uit Brussel, Vlaanderen en Wallonië fietsten mee.

Info: www.climate-express.be;

Met de fietstocht Ride the Tide fietsten een 80-tal deelnemers op een route die heel dicht bij de overstromingslijn van 2100 ligt, als het huidige klimaatbeleid niet fundamenteel verandert. De tocht vertrok in Poperinge, liep langs Brugge, Gent en Mechelen, om tenslotte te eindigen in Antwerpen. Het mag geen toeval meer genoemd worden, maar een maand later stonden veel gebieden waarlangs gefietst werd, inderdaad zwaar onder water en moest een rampenplan uitgerold worden.

Onderweg waren er interessante infomomenten verzorgd door initiatiefnemer Marc Alexander (van 11 maart beweging) over de IPCC klimaatrapporten en een kritische visie op het inschakelen van kernenergie. Tijdens de tocht waren er diverse boeiende contacten met beleidsmakers in gemeenten en steden, met studenten Duurzaamheid en ontwikkelingssamenwerking van HOWEST en met diverse basisscholen wiens leerlingen ons geestdriftig ontvingen en aanmoedigden.

NegaWatt Belgium fietste mee en kon interessante contacten leggen met Vlaamse organisaties die duurzame energie in hun missie uitdragen (Broederlijk Delen, Zonnearc, Milieufront Omer Wattez, etc.).