Onze derde AV hielden we in één van de vergaderzalen van Mundo-Matonge in Brussel. Ze werd afgesloten met een korte lezing van ons beroemdste en zeer gerespecteerd lid Jean-Pascal van Ypersele. Jean-Pascal van Ypersele is een Belgisch fysicus en klimatoloog. voormalig ondervoorzitter van het IPCC.

Beknopt verslag van de AV

Na een inleiding door Robert Goedertier (bestuurslid) presenteerde Sébastien Meyer (bestuurslid) de activiteiten van 2023 en de actueel lopende projecten.

Bijzondere aandacht ging naar de verworven financiering die komt van het Waals Gewest. Eén van de grote doelen dit jaar is het ontwerpen en testen van een debatmethodiek voor Wallonië. Dankzij dit project kunnen we Sébastien deeltijds in dienst nemen. Het is een kleine stap voor onze financiering, maar een fundamentele stap in de ontwikkeling van ons ‘menselijk kapitaal’!

Vervolgens presenteerde Sylvain Quoilin (bestuurslid) de vruchten van de werkgroep ‘Scenario’. Tegen het eind van het jaar zal een eerste publicatie voorgesteld worden.

Inès Dehouck (bestuurslid) lichtte daarna de rekeningen van 2023 en de bergroting voor 2024 toe. Deze werden door de AV goedgekeurd.

Tenslotte werd Patrick Verbrugge officieel als nieuw bestuurslid verwelkomd (zie foto met Jean-Pascal van Ypersele).

Patrick Verbrugge (nieuw bestuurslid van nW BE) et Jean-Pascal van Ypersele (klimatoloog bij UCLouvain en lid van nW BE)

Lezing van Jean-Pascal van Ypersele

Ook al weten we misschien veel over de klimaatcrisis, we kunnen en moeten nog altijd onze kennis rond dit complexe thema uitdiepen. Bijvoorbeeld stonden we stil bij de vraag ‘Is de 1,5°C doelstelling, gegeven dat ze waarschijnlijk maar één kans op twee heeft om werkelijk effect te scoren, wetenschapellijk dan wel verantwoord ? ‘
Verder is ook onvoldoende geweten dat een onmiddellijke stop van CO2-uitstoot de wereldwijde klimaatopwarming onmiddellijk een halt zal toeroepen. Hier vind je een link naar deze boeiende presentatie.